Ας ανοίξουμε την ψυχή μας στο νεογέννητο Χριστό

Ας  ανοίξουμε την ψυχή μας στο νεογέννητο Χριστό

Χριστούγεννα  γιορτάζουμε όλοι μαζί το χαρμόσυνο άγγελμα της κατά σάρκα Γέννησης του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού.

                      Πράγματι, δεν υπήρξε και δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο χαρμόσυνο και πιο ελπιδοφόρο μήνυμα  από την Ενανθρώπιση του ίδιου του Θεού και την καταλυτική του παρέμβαση στην ιστορική πορεία της χειμαζόμενης ανθρωπότητας.   «Ὁ Λόγος σάρξ ἐγένετο καί ἐσκήνωσεν έν ἡμῖν»∙ η Παρθένος Μαρία και ο Μνήστωρ Ιωσήφ βρίσκουν καταφύγιο σε μια φτωχική φάτνη και ο Δημιουργός του Σύμπαντος γεννιέται σαν ένα ασήμαντο βρέφος και ζεσταίνεται από τα χνώτα των βοδιών και των αλόγων.  Τίποτα  δεν δείχνει ότι εκείνη η Νύχτα, η Άγια Νύχτα, ήταν διαφορετική από τις άλλες……..

                      Κι όμως, οι ταπεινές ψυχές των ποιμένων, οι απαλλαγμένες από τα μεγαλεία του πλούτου και της εξουσίας, ακούνε τις ψαλμωδίες των αγγέλων, διαισθάνονται τι συντελείται δίπλα τους εκείνες  τις ώρες και έρχονται να προσκυνήσουν τον Βασιλέα της Δόξης. Αλλά και οι άλλοι λαοί, οι βουτηγμένοι στην πλάνη της ειδωλολατρίας, πορεύονται με τη μορφή των Μάγων και οδηγημένοι από το υπέρλαμπρο Άστρο προς τη Βηθλεέμ, για να αποθέσουν μπροστά στο Θείο Βρέφος τα πολύτιμα δώρα τους.

                    Αυτή τη μοναδική σκηνή της ταπεινότητας, της απλότητας, της καθαρής καρδιάς, της ευλαβικής προσκύνησης και της επί γης ειρήνης αποδίδει η Εικόνα της Γεννήσεως. Ας σταθούμε κι εμείς μπροστά της κι ας διώξουμε από μέσα μας τον εγωισμό, τη φιλαυτία, τη ματαιοδοξία, το φθόνο, την κακία και ας γεμίσουμε με αγάπη για όλους τους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα τους πιο δυστυχισμένους και κατατρεγμένους ∙ ας σκιρτήσει η καρδιά μας από κατανόηση, ευσπλαχνία, επιείκεια, συγγνώμη για όλους και για όλα, πέρα από οποιεσδήποτε διακρίσεις χρώματος, φυλής, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης που προσπαθούν να μας επιβάλλουν τα σκοτεινά κέντρα της εποχής μας. Κι ας ανοίξουμε την ψυχή μας στο νεογέννητο Χριστό και ας του ζητήσουμε να μας συγχωρήσει που τον ξεχάσαμε και τον ξεχνάμε καθημερινά, που ζούμε σαν να μην γεννήθηκε τότε στη Βηθλεέμ, σαν να μη δίδαξε τον Λόγο της Αγάπης και σαν να μη σταυρώθηκε στο Γολγοθά για να αναστήσει τη νεκρή από την αμαρτία ανθρώπινη φύση.

                                               Fr. Ματθαίος Λεβαντίνος

                      

Search

Visitors Counter

2475516
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
795
1809
11755
2151811
42315
59286
2475516

Your IP: 54.196.145.24
Server Time: 2018-02-24 11:48:10