FORUM - HERMITAGE

 FORUM - HERMITAGE

 

 

Το Σεπτέμβριο η επαρχία του Hermitage, στην οποία υπάγονται και τα δικά μας σχολεία, οργάνωσε για πρώτη φορά ένα φόρουμ με θέμα: Μαριανοί αδελφοί και λαϊκοί «Ζωή σε κοινωνία. Μία προφητική παρουσία σήμερα».

Από το Σεπτέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο πολλές ομάδες και άτομα μοιράστηκαν τις σκέψεις, τις εμπειρίες, τον προβληματισμό και τον οραματισμό τους σχετικά με εννέα (9) θέματα που απασχολούν τη σημερινή Μαριανή πραγματικότητα: «Κλήση, Χάρισμα, Πνευματικότητα, Αλληλεγγύη, Αποστολή, Προφητική Διάσταση, Επανευαγγελισμός, Εκκλησιά κατά το πρότυπο της Παναγίας, Κοινωνία». Οι συνεισφορές έφθασαν συνολικά τις 109. Στο διαδίκτυο υπήρχε συχνή ενημέρωση των δρωμένων του φόρουμ και πολλά μηνύματα ενθάρρυναν την ενεργό συμμετοχή όλων.

Από τις 11 έως τις 14 Απριλίου, στη NotreDamedel’ Hermitage, πραγματοποιήθηκε η τελευταία φάση του φόρουμ. Στο λίκνο της Μαριανής οικογένειας συμμετείχαν συνολικά 100 περίπου άτομα από όλες τις χώρες της Επαρχίας μας, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Καταλονία, Ελβετία, Ελλάδα. Από τη δική μας χώρα έλαβαν μέρος δέκα άτομα, frères, εκπαιδευτικοί και μέλη των Fraternites και των δύο Λεοντείων Λυκείων.

Την πρώτη μέρα, την Παρασκευή είχαμε την πρώτη γνωριμία μας, όλοι γύρω από ένα τραπέζι κατά ομάδες ακούσαμε με ανοιχτή καρδιά τον άλλο και ανταλλάξαμε εμπειρίες και βιώματα. Στη συνέχεια ακούσαμε και μελετήσαμε τις συνεισφορές όλων όσοι συμμετείχαν κατά την πρώτη φάση και κάθε ομάδα εμβάθυνε σε δύο από τα εννέα θέματα. Την επομένη, το Σάββατο, ημέρα της Καλής μας Μητέρας, μετά την πρωινή μας προσευχή υποβάλαμε τις προτάσεις μας σχετικά με όσα είχαν συζητηθεί την προηγουμένη, γίναμε μάρτυρες προβληματισμού γύρω από το τραπέζι εργασίας και καταθέσαμε τις εμπειρίες και τις σκέψεις μας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, συντάξαμε ένα σχέδιο δράσεων, μέσω του οποίου προσδοκούμε ότι δίδεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν τα όνειρα και τα ιδανικά μας και να πραγματωθεί το σχέδιο του Θεού. Τα πορίσματα των εργασιών αυτών θα συμπεριληφθούν στα θέματα της εργασίας της επόμενης συνάντησης που έχει προγραμματιστεί στο LesAvellanesγια τον Αύγουστο του 2013.

Το βράδυ ακολούθησε μία εορταστική βραδιά, μία βραδιά που όλοι ανταλλάξαμε γύρω από το ίδιο τραπέζι γλυκά από τον τόπο μας, χορέψαμε και αισθανθήκαμε ξανά τη μοναδικότητα του να είσαι απλός και ταπεινός, του να μπορείς να βλέπεις και πάλι στο πρόσωπο του άλλου έναν αδελφό, ένα συμπορευτή και ένα σύμμαχο στο μονοπάτι της αγάπης, της προσφοράς και της διαθεσιμότητας που χάραξε ο Μαρκελλίνος.

Τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν από την πρώτη στιγμή που βρίσκεσαι στην κοιτίδα των Μαριανών είναι δέος, ηρεμία, χαρά, αισιοδοξία. Δέος, γιατί μπορείς να νιώσεις πολύ έντονα και ουσιαστικά τη Μαριανή παιδαγωγική, καθώς βρίσκεσαι στο μέρος εκείνο που έζησε, προβληματίστηκε, εμπνεύστηκε και έκανε πράξη τους οραματισμούς και τις ελπίδες του ο Μαρκελλίνος Σαμπανιά. Ηρεμία, διότι η γαλήνη του τοπίου σε βοηθά να αποστασιοποιηθείς από τον συχνά εμφανιζόμενο παραλογισμό της σύγχρονης καθημερινότητας και να σκεφθείς πιο βαθιά και ουσιαστικά την πορεία της δικής σου ζωής αλλά και ταυτόχρονα το παρόν και το μέλλον των άλλων ανθρώπων με βασική προτεραιότητα να καταφέρεις να γίνεις συνοδοιπόρος στον πόνο, στη θλίψη, στη χαρά και την ελπίδα τους.

Επίσης, αισθάνεσαι χαρά, διότι αφενός μεν βιώνεις από την πρώτη στιγμή τη θαλπωρή των Μαριανών Αδελφών, καθώς η απλότητα και η ταπεινότητά τους σε βοηθούν από την πρώτη κιόλας επαφή μαζί τους να νιώσεις σαν να είσαι στο δικό σου μέρος, σε ένα τόπο που έχεις επισκεφθεί πολλές φορές και θα ήθελες να βρεθείς εκεί και άλλες τόσες, αφετέρου δε γνωρίζεσαι και ανταλλάσσεις εμπειρίες με λαϊκούς από όλα τα μέρη της Επαρχίας και γίνεσαι πνευματικά πλουσιότερος. Τέλος, νιώθεις αισιοδοξία, διότι εύχεσαι πως οι σκέψεις, οι εμπειρίες και οι προβληματισμοί όλων θα μπορέσουν να γίνουν η πυξίδα των παιδιών και των νέων των πιο πτωχών και των πιο κατατρεγμένων, αυτών που μέσα στα μάτια τους μπορούμε να δούμε το Χριστό, αυτών που κοιτάζοντάς τους θα πρέπει να τους πούμε πόσο πολύ ο Θεός τους αγαπά.

                                                                                            Ρουγγέρης Θεόδωρος

                                                                                Φιλόλογος Λεοντείου Νέας Σμύρνης

Search

Visitors Counter

2475513
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
792
1809
11752
2151811
42312
59286
2475513

Your IP: 54.196.145.24
Server Time: 2018-02-24 11:47:33